Viaţa în parohie

Din viaţa parohiei:

Să ne aducem aminte de Părintele Runcanu

            Luna aceasta, martie, în prima duminică, în care Biserica prăznuiește ziua Ortodoxiei, se împlinesc 42 de zile de la mutarea la Domnul a vrednicului de pomenire preacucernicul părinte iconom stavrofor Constantin Runcanu, ctitorul bisericii noastre. La ceas de pomenire, ne este datorie să ne aducem aminte de cel ce a ridicat Biserica ,,Înălțarea Domnului”. Timp de 40 de zile am adus rugăciuni lui Dumnezeu, căci rugându-ne pentru sufletul său ne întâlnim cu el în Hristos, care este dragoste. În Hristos nu este diferență între cei vii și cei adormiți. El este Viața și viața este lumina omului. Iubindu-L pe Hristos, îi iubim pe cei ce sunt în El; iubind pe cei ce sunt în El, iubim pe Hristos: aceasta este Legea Bisericii și motivația pentru care săvârșim rugăciuni pentru cei adormiți.

Așa ne amintim de cei ce au plecat la Domnul dintre noi, cum spune o cântare a Bisericii: ,,Ca o floare se veștejește și ca un vis se trece și se desface tot omul. Și iarăși sunând trâmbița morții, ca dintr-un cutremur, toți se vor scula întru întâmpinarea Ta, Hristoase Dumnezeule. Atunci, Stăpâne, pe cei ce i-ai mutat, așează-i în lăcașurile Tale, odihnind sufletele lor, Hristoase.”

Acum aducem rugăciune de mijlocire cu aducere aminte pioasă, avem motiv de pocăință. Am trăit alături de un preot de seamă, am slujit la același Sfânt Altar cu un om cu viață binecuvântată, un om care s-a străduit pentru Biserica Ortodoxă, un om care a lăsat o dâră de lumină și mărturii nepieritoare în sufletele credincioșilor săi.

Îmi amintesc cuvintele Înalt Prea Sfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care, prezent la slujba de prohodire, spunea: ,,Viața sa pilduitoare și mulțimea anilor i-au dat timp să se gândească la trecerea sa din lumea aceasta, fiind permanent legat de Biserică și de credincioșii săi. Un preot care zidește o biserică Îl îndatorează pe Dumnezeu să fie milostiv și îndelung-răbdător.” ,,Această chemare a preoției – mai amintea înaltul ierarh – este mai mare decât cea a îngerilor, deoarece pe niciunul dintre îngeri nu l-a ales Dumnezeu să fie preot, ci pe noi ne-a ales.”

Din cei peste 88 de ani, o viață de ,,trudă, răstigniri și învieri”, 65 de ani a slujit Altarul străbun. Fie că vorbim de parohia Runcu, ,,Sfânta Treime” din Tg-Jiu, parohia ,,Înălțarea Domnului”, viața i-a fost ca o lumină așezată în sfeșnic să lumineze pe cei ce l-au cunoscut și va continua să lumineze și de acum înainte pentru noi.

Vă vorbesc ca unul care l-a cunoscut, ca un frate mai mic întru slujire, ca unul ce a văzut și a simțit multe din calitățile sale sufletești. Am fost impresionat mereu de puterea și de ușurința cu care trecea peste toate încercările, și nu au fost puține.

Când a ridicat biserica, spunea părintele, de multe ori, mereu s-au ridicat cei ce se împotriveau, dar a luptat până la capăt, dând la o parte toate împotrivirile celor ce nu înțelegeau și poate nu înțeleg nici azi, că o zidire de biserică este o jertfă.

Am fost mereu convins că pe lângă biserica de pe pământ, părintele și-a zidit locaș de odihnă și în ceruri, iar la Judecata Nemitarnicului și Dreptului Judecător va lua răsplata faptelor sale.

Fericit să-i fie sufletul, după cuvântul Scripturii: ,,Fericiți sunt cei morți, cei care de acum înainte mor întru Domnul! Odihnească-se de ostenelile lor, căci faptele lor îi însoțesc.” (Apocalipsă 14, 13)

Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam! Amin.

Părintele Marius Olivian Tănasie

Vineri, 8 iulie, la prima ediție a Schimb de Carte Ortodoxă la Tg-Jiu, la Biserica ,,Înălțarea Domnului”, participarea a fost una de început, și de obicei, începuturile sunt mai grele. Dintre invitații speciali, au fost prezente domnișoara Blîndu și doamna Sabo, care ne-a recitat poezia ,,Pocăință”.
În începutul întâlnirii, am prezentat Asociația Orthograffiti și proiectul Schimb de Carte Ortodoxă. După aceea, am făcut cunoștință și am spus care este cartea adusă, motivând alegerea ei și încercând să îi facem pe ceilalți dornici s-o citească.
Înainte de a face schimb, am prezentat cărți precum:
Homo Ecconomicus de Cristinel Ioja, Am iubit pătimirea de Sfântul Luca al Crimeii, Chipul ca o catapeteasmă a lui Costion Nicolescu sau Virgil Gheorghiu – Tatăl meu, preotul, care s-a urcat la cer. Am supus atenției celor prezenți și: Cartea Nunții (Danion Vasile), Gânduri și miride (Pr. Constantin Necula), Crucea vizibilului (Jean-Luc Marion), Acatistul Sf. Nicolae, Acatistul Sf. Haralambie, Din temnițe spre sinaxare, Crezul creștin, Din învățăturile Pr. Arsenie Boca vol. 3, etc.
De asemenea, cei care au participat la prima ediție au primit din partea organizatorilor câte o iconiță sau câte un calendar, alături de numărul 23 al revistei Calea Înălțării, revistă a parohiei care ne-a găzduit. După care, înainte de a pleca, am pus la cale ediția a doua, cu nădejdea unei mai mari reușite, atât din punct de vedere al prezenței, cât mai ales al folosului dobândit pentru sufletele noastre. Radu Buțu

Duminică, 7.03.2010, Adunarea Parohială a Bisericii „Înălţarea Domnului” a ales membrii Consiliului Parohial şi pe cei ai Comitetului Parohial.

Au întrunit majoritatea regulamentară următorii credincioşi:

Pentru Consiliul Parohial, domnii:
Lungu Bebe
Mălăescu Gheorghe
Gruia Nicolae
Ivancu Ion
Panduru Nicolae
Racoceanu Marius Daniel
Floroiu Anghel
Popescu Cristian
Toarnă Matei.

Pentru Comitetul Parohial:
Grigorie Ionica
Tănăsoiu Mirela
Duicu Frusina
Danciu Ileana
Andronache Iuliana
Groza Dumitra
Ciobanu Maria
Avram Ileana
Corobea Doina
Popescu Marioara
Nicola Ionela
Cotocu Valeria
Badea Leonte
Mladin Marioara

Pătraşcu Aurelia
Mălăescu Cecilia
Gruia Ana
Năstase Aretia
Popescu Constanţa
Popescu Antilina
Crăciun Ilinca
Vîlceanu Ana
Trandafirescu Melania
Ionescu Aurelia
Popescu Angela
Său Zoiţa
Ionescu Adriana
Arbazanovici Aurelia
Belingher Cornelia
Bârcan Valeria.

În ziua de 14.03.2010 au avut loc la ora 18.00 şedinţa de constituire a Consiliului Parohial, depunerea jurământului şi alegerea epitropului.
În ziua de 21.03.2010 a avut loc la ora 18.00 şedinţa de constituire a Comitetului Parohial.
Mandatele membrilor aleşi sunt pentru perioada 2010-2014.

Dăruind vei dobândi!

Încep micul meu articol prin a mă prezenta: sunt Isabela Mihaela, membră în echipa redacţională a revistei bisericii “Înălţarea Domnului” din Târgu-Jiu şi cercetaşă în Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” – filiala Târgu-Jiu Ecaterina Teodoroiu. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reuşit să coordonez o strângere de fonduri, haine şi jucării pentru şapte familii nevoiaşe din zona oraşului Bumbeşti Jiu şi comuna Lăzăreşti, iar din una dintre familiile ajutate fac parte doi cercetaşi.

În cadrul parohiei noastre, în urma apelului făcut de părintele Gheorghe Ionaşcu în Duminica Floriilor, am reuşit să strângem fonduri să cumpărăm alimente cât să le facă masa de Paşti mai bogată. Iar în cadrul organizaţiei noastre şi a trei licee din Târgu-Jiu: Colegiul Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Naţional “Spiru Haret” şi Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, am strâns multe haine şi jucării.

În săptămâna mare ne-am deplasat la acele suflete neajutorate şi am reuşit să le facem sărbătorile mai fericite. Alături de profesorul de religie de la Colegiul “Mihai Viteazul” din      Bumbeşti-Jiu, Adrian Popescu, şi alţi 12 cercetaşi, am pornit dis-de-dimineaţă spre acele familii. Am fost primiţi cu inimile deschise şi s-a văzut pe chipul fiecăruia dintre ei fericirea ce le-am adus-o. Acolo am întâlnit viitori poliţişti, actriţe şi balerine. Am descoperit că acei copii chiar se gândesc la viitorul lor şi au visuri. Am realizat că generaţia mea trebuie să fie schimbarea, să reuşim să îndeplinim ţelurile micuţilor. Am plecat cu sufletele înmuiate, bucuroşi că am dăruit din dragostea noastră celor necăjiţi, că le-am făcut sărbătorile pascale mai senine.

Închei prin a aminti câteva rânduri din cartea ce m-a inspirat să aleg acest nume pentru proiect: „Dăruind vei dobândi„, de Nicolae Steinhardt: „Nu din prisosul, nu din puţinul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îţi lipseşte. Dăruind altuia ce nu ai – credinţă, lumină, încredere, nădejde – le vei dobândi şi tu. Trebuie să-l ajuţi cu ceea ce nu ai. Dând ce nu ai, dobândeşti şi tu, cel gol, cel pustiit, cele ce-ţi lipsesc. Cu ceea ce crezi că nu ai, dar care este, care va fi în tine. Mai adânc decât adâncul sinei tale.

Isabela Mihaela

Notă: Editorial apărut în revista noastră ,,Calea Înălțării”, numărul 21, mai 2011.

Mai multe fotografii aici:

Această prezentare necesită JavaScript.

Un răspuns la Viaţa în parohie

  1. Pingback: Schimb de carte ortodoxă | #ultimulVisatorUrban

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.